poniedziałek, 20 maja 2013

grillowe przysmaki

 piękny weekend i czas na grilla 

 u nas gościła karkówka na pikantnie i skrzydełka w marynacie jogurtowej 


po lewej stronie są skrzydełka około 1kg.
rozcieram jedną kostkę rosołową knorr z oliwą dodaję zioła odrobinę kolendry, koperek i zioła prowansalskie, odrobinę bazylii do tego dodaję mały jogurt naturalny
wszystko dokładnie nacieram a  po kilku godzinach żeby skrzydełka dobrze przeszły zakładam je najcieńszą częścią za najgrubszą  tak żeby zajmowały mało miejsca ale dobrze się je piekło na grillu 


w mniejszej misce jest karkówka 
 karkówkę  zdecydowanie na pikantnie więc nie może zabraknąć papryki ostrej 
 wszystkie przyprawy rozprowadzam w niewielkiej ilości oliwy a są to 4 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę, pieprz może być ziarnisty ale kolorowy,  do karkówki daje też gotową przyprawę do grilla od Prymat(osobiście uważam że jest świetna)

karkówkę też dobrze odstawić na kilka godzin żeby mięso przeszło a tylko wyglądało jak zamarynowane
  






do grillowanego mięsa lubię podawać jak widać grecką sałatkę przepisu chyba nie trzeba podawać

i sos lekki ogórkowo-koperkowy

 pół długiego ogórka  tarkuję przez duże oczka  dosypuję duża ilość kopru
 doprawiam lekko solą i pieprzem  na koniec mieszam z jogurtem naturalnym lub bałkańskim czy greckim kto co lubi
 jest delikatny świeży   

a Wy co podajecie na grillowych imprezach?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz