poniedziałek, 20 maja 2013

tarta tu tarta tam:)

spodobało mi się robienie tzw. tarty już w zeszłym roku i od tamtego czasu szaleję i na cieście ląduje wszystko co tylko możliwe 

oto jedna z nich:
musiała być niezła bo zniknęła w 2 dni
składniki:
1 szklanka mąki 
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru

ja margarynę roztapiam  ale nie gotuję na być miękka 
zagniatam wszystko jeżeli dodamy zamiast margaryny masło czeka nas dosypanie kolejnej szklanki i ciasto robi się za bardzo mączne
zawijamy w folię i na pół godziny do godziny wkładamy do lodówki

potem ciasto układam na formę i piekę przez około 15-20 minut

nadzienie winogronowe
 z szafki wyciągam zeszłoroczny mus z winogron:)
podgrzewam  
w kubku rozrabiam żelatynę 3 łyżeczki  i mieszam z gorącym musem 
zalewam gorącym musem formę i odstawiam do wystygnięcia
 zimną tartę wkładam na 2 godziny do lodówki

 co ciekawsze prawie nikt nie wiedział co je i większość obstawiał śliwki:)

słodkie ciasto i lekko cierpkie nadzienie dla mnie zestawienie genialne polecam  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz