czwartek, 16 stycznia 2014

Makaroniki:))



Składniki:
• 3 białka
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 3/4 szklanki zmielonych migdałów
• 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
• 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
• szczypta cynamonu
• kolorowe barwniki
• masa kajmakowa lub ulubiony krem do przełożenia

Uwaga! Dzień przed pieczeniem makaroników pozostawcie białka na całą dobę w miseczce, w temperaturze pokojowej. 

Na drugi dzień, lekko wyschnięte białka ubijcie na sztywną pianę z cukrem i solą. 
Na 3 arkuszach papieru do pieczenia odrysujcie koła w 2-3 cm odstępach (możecie użyć do tego kieliszka). Wymieszajcie zmielone migdały z cukrem pudrem i dodajcie je do masy. 
Dodajcie do tego jeszcze ekstrakt migdałowy i kolorowy barwnik, a później szybko wymieszajcie całość. Pamiętajcie, by dodając barwnik piana nie opadła przez zbytnie mieszanie jej. 
Za pomocą łyżki wyłóżcie masę na wcześniej przygotowane kółeczka z papieru do pieczenia.
 Pozostawcie beziki na godzinę, by utworzyła się na nich twarda warstwa. 
Po tym czasie, wstawcie je do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i pieczcie przez 12 minut. 
Upieczone beziki ostudźcie na kratce, a następnie przełóżcie wybranym kremem. 
Smacznego

Moje kończą się piec, ale pachną cudnie i z tego co zdążyłam podjeść (a jeszcze bez kremu ) są przecudne:)

Kilka wskazówek:
-  migdały kupiłam całe i mieliłam sama...
- barwnik tym razem niebieski
- masa krówkowa :) 

- i najważniejsze dla ułatwienia zamiast wycinania kółek jak  zrobiłam je w formie do muffinów:)
nie polecam tego, ciężko wybrać  więc konieczne jest pieczenie na papierze i  odczekanie  tej godziny na  zrobienie się skorupki inaczej pękają.

źródło zdjęcia link

przepis  podpatrzony TU

Smacznego 

jak skończę swoje to dorzucę zdjęcia:))


a oto i ono:)

4 komentarze:

  1. Kurde mi nigdy nie wychodzą nie wiem czemu..;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kasiu pyszne :) polecam ale i pracochłonne, może dlatego ze pierwszy raz robiłam

      Usuń