piątek, 24 lipca 2015

do czego olej z wiesiołka i olej kokosowy:)

Coraz częściej przewija się w mediach używanie olei innych niż rzepakowy, czy oliwa z oliwek.
Coraz łatwiej o oleje lniane, z wiesiołka czy inne, tylko po co właściwie ich używać i do czego?

Olej z Wiesiołka, podobno ohydny w smaku sam, idealnie smakuje jako sos do sałatek. Zioła, odrobina cytryny, pieprz ziołowy i odrobina oleju, pycha. 



Tylko za  po co właściwie używać?
Do  grupy schorzeń na które pozytywnie oddziałowuje olej z wiesiołka zaliczamy:

- miażdżycę ( działanie prostacykliny – najpotężniejszego endogennego czynnik przeciwmiażdżycowego);
- choroby krwi;
- podniesiony poziom cholesterolu - obniżenie jego poziomu jest związane z wysoką zawartością kwasu linolowego, który rozprowadza cholesterol w organizmie;
- podwyższone ciśnienie krwi ( obniża ciśnienie tylko przy jego zawyżonej wartości);
- chorobie Raynaud;
 - cukrzycy;
- atopia  (alergiczne zmiany wrodzone);inne choroby skóry (GLA pomaga zachować piękną cerę, zachowuje elastyczność i gładkość skóry);
- różne stany zapalne organizmu w tym reumatoidalne zapalenie stawów;
 - schorzeń o podłożu autoagresji;
- syndrom przedmiesiączkowy PMS (łagodzi problemy menstruacyjne i napięcie przedmiesiączkowe, dlatego nazywany jest pigułką kobiecą);
 - bolesność piersi ( mastalgia);
- przerost gruczołu krokowego u mężczyzn;
- niewydolność wątroby;
- uszkodzenia wątroby na skutek alkoholizmu i innych zatruć chemicznych
- zmniejszenie odporności - podnosi odporność układu immunologicznego.

Olej z wiesiołka pomaga leczyć choroby, które związane są z uszkodzeniem błon komórkowych w organizmie. Wiąże się to z możliwościami naprawczymi substancji zawartych w oleju z wiesiołka:
  • - SM ( stwardnienie rozsiane);
- schizofrenia – w SM i w schizofrenii mówi się, że błony komórkowe komórek nerwowych, w których stwierdza się brak GLA „ przeciekają” i nie są zdolne w prawidłowy sposób przekazywać biochemicznych bodźców  układu nerwowego;
  • - choroby układu immunologicznego;
  • - zaburzenia zachowań u dzieci ( nadwrażliwość, trudności w adaptacji);
  • - w terapii leczenia AIDS;
  • - nowotwory;
  • - migreny i bóle głowy;
  • - chroniczne zapalenie spojówek ocznych;
  • - problemy z cukrzycą - usprawnia działanie insuliny;
  • - choroba alkoholowa;
- otyłości - kwas gamma linolowy bardzo skutecznie pobudza brunatną tkankę tłuszczową i zwiększa tempo przemian metabolicznych u dorosłych poprzez przekształcenie jej w prostaglandyny, która jest iskrą rozpoczynającą spalanie tłuszczów w mitochondriach brunatnej tkanki tłuszczowej. 
W badaniach klinicznych przeprowadzonych w Heidelbergu wykazano, że szczuplejsi dorośli mają we krwi więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż ich grubsi rówieśnicy. Stąd też niektórzy naukowcy uważają, że ludzie otyli mogą w istocie cierpieć na niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Jeżeli działa chodź na połowę a wystarczy 0,5 do 1 łyżeczki na dobę, to jest to dla mnie wystarczy, a nie jest to duże wyrzeczenie, przy ziołach nie ma różnicy w smaku:)
Proste łatwe i przyjemne.

Ale chwila w opisie było jeszcze o oleju kokosowym... 
Tak o nim tez będzie odrobina, lubicie zapach kokosa, ale nie koniecznie lubicie wiórki?

Olej kokosowy jest opisywany jako "najzdrowszy olej na ziemi". Oprócz kulinarnego zastosowania przynosi wszechstronne korzyści pielęgnacyjne oraz zdrowotne.

Parę słów o nim;

Olej kokosowy zawiera witaminę B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jest Bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe: kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy. Zawiera również grupę nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas oleinowy, linolowy oraz kwas linolenowy. Wspomniany kwas laurynowy występuje w podobnych proporcjach jedynie w mleku matki. W organizmie przekształca się w monolauryn, który ( w przeciwieństwie do antybiotyków) atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.
Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w medycynie. Zabija bakterie powodujące wrzody, infekcje dróg moczowych oraz łagodzi objawy związane z chorobą pęcherzyka żółciowego. Chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego, rozpuszcza kamienie nerkowe. Łagodzi ból i dolegliwości wywołane przez hemoroidy. W przypadku łagodnego rozrostu stercza (powiększenie prostaty), uśmierza objawy. Zabija pasożyty, takie jak tasiemce i wszy. Zabija grzyby i drożdże, które powodują kandydozę oraz wszelkie inne grzybice. Zmniejsza objawy związane z zapaleniem trzustki oraz wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie. Łagodzi objawy związane z chorobą Cohna, która objawia się wrzodzejącym zapaleniem jelita grubego. Może okazać się pomocny dla osób zmagających się z wrzodami żołądka. Poprawia trawienie i pracę jelit oraz zapobiega chorobom wątroby. Wspomaga funkcje tarczycy. Jest sprzymierzeńcem dla osób borykających się z cukrzycą. Pomaga złagodzić objawy tej choroby i zmniejsza ryzyko powikłań. Zwiększa wydzielanie insuliny i wykorzystywanie glukozy we krwi. Zmniejsza dolegliwości wywołane przez mukowiscydozę oraz zespół złego wchłaniania. Wzmaga wchłanianie wapnia i magnezu. Wspiera rozwój mocnych kości i zębów, pomaga zapobiegać chorobom przyzębia i próchnicy. Chroni przed osteoporozą. Zmniejsz stany zapalne oraz wspiera gojenie i naprawę uszkodzonych tkanek. Poprawia wykorzystywanie kwasów tłuszczowych i zapobiega ich utlenianiu. Wspomaga również wchłanianie witamin, minerałów, aminokwasów oraz innych składników odżywczych.
Dodatkowym atutem kokosa jest zdolność do zabijania lub neutralizowania działania wirusów, które powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby typu C, SARS, AIDS.
Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Łagodzi objawy związane z zapaleniem gardła, zapaleniem płuc, a także wspomaga leczenienie infekcji gardła.
Spożywany olej kokosowy zamieniany jest w organizmie na energię, a nie jak w przypadku innych olei spożywczych w tkankę tłuszczową. Ma mniej kalorii niż inne oleje. Zwiększa wytrzymałość i poprawia fizyczną wydolność osób uprawiających sport. Pomaga złagodzić objawy związane z syndromem chronicznego zmęczenia. Polecany jest osobob zmagającym się z otyłością i nadwagą. Reguluje stężenie choleserolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorob serca.
Olej kokosowy dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów zwlacza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Nadaje skórze jędrności i elastyczności. Olej wygładza i zmiękcza skórę. Doskonale sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych, nie podrażniając delikatnego naskórka. Chroni skórę przed infekcjami oraz łagodzi objawy związane z łuszczycą i egzemą. Wspaniale wpływa na nawilżenie skóry, a także jej naturalną, chemiczną równowagę. Niweluje zmarszczki, obwisłą skórę oraz plamki na ciele. Zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się naskórka. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Stanowi skuteczną i naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Pomaga naprawić uszkodzenia skóry wywołane zbyt długim przebywaniem na słońcu. W przypaku ukąszeń owadów łagodzi świąd i ból.
No to jak? Do czego używacie olej kokosowy? Nie do  smażenia i zdecydowanie nie do kanapek, bo takie zastosowanie znalazłam. Nie mówię też o maseczkach do włosów.


Mi idealnie olej ten pasuje do gofrów, może to i dziwne ale tak, zamiast innych olejków zapachowych dodaję odrobinę tłuszczu (ile razy w przepisie na gofry jest tłuszcz, masło, olej), zamiast tego moje gofry mają łyżkę oleju kokosowego. 

                 

Ostatnio kochane przez moją rodzinę placki z twarogiem, również dostały odrobinę, żeby mi się nie przypiekały. Nie lubię smażyć placków na tłuszczu a tak mam go  odrobinę w nich i nie przywierają mi do patelni:) 


Gdybyście chcieli spróbować olei zapraszam Was na stronę Zielony Nurt na której możecie skorzystać z kodu poniżej...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz