środa, 24 października 2018

Probiotyki to nie ściema.


Okres jesienny w pełni, temperatura mocno spadła, co sprawia że mimo pięknego słonecznego lata my i pociechy coraz częściej sięgamy po chusteczki. Jak to możliwe jeżeli odżywiacie się zdrowo? No cóż nasz organizm jest cały czas narażony na czynniki, które powodują choroby.  


Pamiętam rok kiedy syn miał ledwo 3 lata, z powodu gorączki dostał antybiotyki. Nie jestem ich przeciwniczką, ale po trzecim który nie przyniósł efektu, a dziecko straciło apetyt zaczęłam się mocno niepokoić. Była to nasz pierwsza przygoda tak długa z lekami. W końcu skończyliśmy w szpitalu. Syn w końcu dostał leki, które pomogły, ale… 



Antybiotykoterapia

Po ogromnej dawce antybiotyków, okazało się że syn był nie tylko słaby, ale nie miał apetytu. Ciężko jest wrócić do zdrowia i normalnego funkcjonowania kiedy organizm, nie otrzymuje potrzebnych składników. Tak powinnam podawać dziecku od początku probiotyk, i tak też było póki był w domu. Kiedy trafiliśmy do szpitala po kilku dniach okazało się że mogę go podawać sama, bo w zleceniu ich nie ma. Spędziliśmy tam ponad 3 tygodnie. Ja spanikowana matka jedynka, wspomnienia tego czasu do dziś powodują u mnie ciarki na plecach i strach. W tamtym czasie nauczyłam się jednego, zaufany lekarz to skarb(nasz Pani Doktor miała urlop)

Czas na powrót do normalności.
Probiotyki! i jeszcze raz probiotyki usłyszałam po wyjściu ze szpitala. Czym one są? No cóż;

Według wikipedii:

“Probiotyki (gr. pro bios – dla życia), zwane również czynnościową żywnością – podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.
Wszystko pięknie, ale idąc do pierwszej lepszej apteki mamy mnóstwo produktów do wyboru. Czego szukać i jak wybrać ten jedyny? Nie ma dobrej odpowiedzi co zobaczycie w dalszej części tekstu. Nie każda bakteria zadziała w każdym przypadku. 


Cudo chroniące?

Często zapominamy o profilaktyce.
Warto pamiętać o probiotykach zarówno u dzieci jak i u dorosłych nie tylko w przypadku antybiotyków. Na naszym przykładzie wiem, że silniejsze leki przeciwbólowe potrafią nieźle namieszać, przy dzieciach nawet niegroźna z pozoru infekcja może bardzo mocno osłabić organizm i spowodować złe samopoczucie. 






Czy wiesz, że już starożytni znali zbawienne właściwości probiotyczne?

Pliniusz około roku 76 naszej ery, dowodził że bakterie z fermentacji mleka poprawiają samopoczucie po chorobach układu pokarmowego. Przełom nastąpił w dopiero w XX wieku, kiedy to bardzo rozwinęła się mikrobiologia, a mikrobiolog został uhonorowany nagrodą Nobla.  Stwierdzić można, że prawidłowa mikroflora jelitowa jest niezbędna do normalnego funkcjonowania organizmu.

Wyszliśmy ze szpitala i co dalej?



Według definicji FAO/WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza?”

Boisz się ich ceny? Nic bardziej mylnego, dostępne są już od kwoty 3 zł, ale każde bakterie zawarte w składzie zadziałają coś innego, każda z nich ma bowiem inne przeznaczenie.

Uważa się, że szczep probiotyczny:

   - posiada dokładnie zidentyfikowane pochodzenie, gatunek, szczep
   - posiada badania in vitro potwierdzające bezpieczeństwo stosowania i mechanizmy działania szczepu
  -  posiada badania in vivo na modelach zwierzęcych
  -  posiada randomizowane, kontrolowane badania z podwójnie ślepą próbą z placebo na ludziach lub inne odpowiednio zaprojektowane badania spełniające międzynarodowe kryteria
   -  wykazuje odporność na niskie pH i sole żółci, tj. przeżywalność przechodzenia przez przewód pokarmowy
      - wykazuje antagonizm w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych



Żywność probiotyczna powinna na opakowaniu zawierać szczegółową informację o zastosowanym probiotycznym szczepie bakterii tj. rodzaj, gatunek, szczep; informacje o minimalnej ilości żywych bakterii probiotycznych do daty końca przydatności do spożycia; informację o warunkach przechowywania produktu; kontakt dla konsumentów w celu uzyskania szczegółowych informacji dotyczących produktu. Pamiętaj kupując probiotyk że powinien być odpowiednio przechowywany, informacja o tym zawsze znajduje się na opakowaniu. Cieszy fakt że nie spoczęto na laurach, ale coraz częściej odkrywa się znaczenie produktów probiotycznych. Następstwem regularnego stosowania probiotyków ma być uszczelnienie bariery jelitowej. 

Różnorodność a świadomość.

Bakterie w przewodzie pokarmowym spełniają wiele ważnych zadań. Umożliwiają rozkład niestrawionych składników pożywienia oraz śluzu wydzielanego do światła przewodu pokarmowego. Ponadto produkują witaminę K biorącą udział w procesach krzepnięcia krwi. Wytwarzają także krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Wpływają na wchłanianie wody i soli mineralnych.

Bakterie pośredniczą również w przemianach metabolicznych kwasów żółciowych, leków i dodatków do żywności. 
Kontrolują różnicowanie komórek nabłonka jelitowego, czynność układu odpornościowego.

Probiotyki dopochwowe(ginekologiczne), te w kropelkach, tabletkach czy saszetkach, wszystkie powstały w służbie człowiekowi, wszystkie mają swoje zastosowanie, wszystkie mają inny skład. 

Probiotyk w Twoim domu.


Czy w Twoim domu są probiotyki? 
Czy nie zapominasz o nich robiąc zakup i uzupełniając domową apteczkę?

Pamiętaj że nie wiedząc jakiego produktu szukasz, możesz przejrzeć jego etykietę  lub poradzić się farmaceuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz